SANT ELLER FALSKT OM AKNE

Om du någon gång drabbats av akne är du långt ifrån ensam. Det är mycket vanligt och ofarligt, men skapar ändå ofta obehag för den drabbade. Det påstås mycket om akne, men vad är egentligen sant?

Akne tillhör puberteten

Falskt och sant. Alla kan få akne, oavsett ålder eller kön. Det är dock vanligast under puberteten, när hormonerna i kroppen är ur balans och triggar igång inflammation i huden. Även i vuxen ålder kan det vara hormonerna som spökar om du drabbas av akne. Till exempel har du kanske märkt att finnar bara dyker upp vid menstruation

Det är bara fet hud som drabbas av akne

Falskt. Alla hudtyper kan drabbas av akne. Vanligtvis kopplas det till en fet hudtyp, men det behöver inte alls vara så. Även en torr hudtyp kan drabbas. Därför ska du alltid välja hudvård och aknebehandling baserat på vilken hudtyp du har i grunden, oavsett hudsjukdom. Undvik dock feta krämer och mineraloljor, vilka kan täppa till porerna.

Akne påverkas av kosten

Troligen sant. Sambanden mellan akne och viss kost är inte säkert fastställda, men vad vi äter påverkar hur kroppen mår. Och huden är en del av kroppen. Än så länge kan vi dock bara titta på varje individ för sig. Typer av mat som diskuteras i sammanhanget är sådana som ger hög glykemisk belastning, till exempel socker, vetemjöl och mjölk.

Akne är en hudsjukdom

Sant. Akne är mycket vanlig hudsjukdom, som orsakas av inflammationer i huden, som i sin tur orsakas av bakterier. Förutom ansiktet drabbas ofta hudområden med mer utvecklade och vidgade porer, såsom nacke, bröst och rygg. Akne kan även sätta sig på mage, axlar och innanlår, men det är mer ovanligt.
Medicinskt delas akne upp i olika typer beroende på grad och form. Den vanligaste är Akne Vulgaris, som är en inflammation i talgkörteln. Får du stora besvär av din akne bör du kontakta hudläkare för att få diagnos.

Du kan inte göra något åt din akne

Falskt. Även om det inte finns några undermedel som trollar bort problemet kan du underlätta och förbättra tillståndet med sund hudvård. Det är viktigt att inte använda produkter som torkar ut och irriterar. Våra kunniga återförsäljare guidar dig gärna till specifika produkter från MARIA ÅKERBERG som kan balansera och stärka din hud inifrån. Många av våra återförsäljare erbjuder dessutom behandlingar som passar just aknedrabbad hud. AHA-behandling kan till exempel ha en positiv effekt, genom att sänka pH-värdet i huden.

Dela detta inlägg
Arkiv
8 TIPS FÖR HUD MED AKNE