Naturliga ingredienser från växtriket

Vi prioriterar ingredienser som inte bara gynnar hud och hår, utan även respekterar deras naturliga processer och miljön. Våra djupverkande produkter är sammansatta av enbart naturliga mineraler och rena växtbaserade ingredienser som tillför fukt, vitaminer och essentiella fettsyror till huden och håret. Det är allt vi använder. Vi strävar efter fullständig transparens och delar därför öppet innehållet i varje produkt, eftersom vi inte har något att dölja. 

Så här arbetar vi med våra naturliga ingredienser

Kvalitet och transparens kommer alltid först. Det innebär dels att vi väljer ingredienser utifrån deras naturligt välgörande egenskaper, dels att vi är tydliga med vad produkterna innehåller och varför.

Ett klart och tydligt innehåll sedan dag ett
Vi vill att du ska veta vad du använder på din hud och ditt hår. Därför har alla våra produkter varit fullständigt innehållsdeklarerade ända sedan starten 1995, fyra år innan alla medlemsländer inom EU till slut enades om att göra det till lag. Tyvärr är det fortfarande svårt att tyda vad det är för ingredienser i många produkter på marknaden.

Vi tror inte att de flesta kan latin idag. Därför översätter vi de latinska/internationella namnen på ingredienser till engelska. Dessa syns sedan på produkterna, i vår katalog och här på vår webbplats. Om det inte finns plats för en innehållsförteckning på förpackningen använder vi symbolen “Hand i öppen bok”. Det betyder att du kan läsa om innehållet i katalogen och här på webben istället. I makeupens innehållsförteckning anger tecknet +/- de ingredienser som ger produkten färg.


Variationer bevisar att ingredienserna är naturliga!
Vi jobbar med rena råvaror från växtriket. Därför kan doft och utseende på produkterna variera något från en batch till en annan. Växterna har kanske haft olika tillgång till vatten, solljus och jordmån. Ibland har blommorna olika färger, vilket resulterar i olika färg på råvaran från skörd till skörd, som till exempel ringblomsextraktet i vår Hand Cream och Shea Balm. Vill du ha exakt samma doft och färg varje gång får du välja produkter med syntetiskt framställda ingredienser.
 
Vi prioriterar alltid råvarornas naturliga effekt och väljer därför att acceptera sådana här variationer. De är snarast ett bevis på att råvarorna och produkterna är rena och naturliga. 


Ekologisk certifiering och naturlig klassifiering

Alla våra ingredienser bidrar till en hållbar produktion och konsumtion. Alla är naturliga och har någon form av oberoende miljömärkning, men alla är inte certifierade som ekologiska eftersom enbart odlade råvaror kan klassas så. Råvaror som till exempel lera och järnoxid bryts ur jorden och bedöms istället efter hur naturliga de är. Våra är helt naturliga.

Följande är våra odlade ingrediensers respektive märkningar:

ABCERT: abcert.de
RSPO: rspo.org
QC&I: qci.de
BDIH: bdih.de
Soil Association: soilassociation.org
Organic Farming: organic-farming.europa.eu
Farm Verified Organic: ics-intl.com
NaTrue: natrue.org
COSMOS: cosmos-standard.org
KRAV: krav.se
Austria Bio Garantie: abg.at
Australian Certified Organic: aco.net.au

Detta hittar du aldrig i våra produkter!

Inga syntetiska ingredienser
Vi använder inte syntetiskt förtjockningsmedel, som till exempel karbomer, eftersom de är svåra för naturen att bryta ner. Xantangum är ett sundare alternativ. Syntetisk olja, till exempel silikoner, används inte heller, då dessa misstänks vara bioackumulatorer och kan bilda formaldehyd vid nedbrytning. Istället innehåller produkter från MARIA ÅKERBERG vegetabilisk olja.

Inga konserveringsmedel
Vi har ett 100% naturligt sortiment och använder vitaminer och eteriska oljor för att förlänga hållbarheten på våra produkter. Inga av våra produkter innehåller råvaror som frigör formaldehyd, såsom MIT – Methylisothiazolinone respektive MCI/MI – Methylchloroisothiazolinone/methylisothiazolinone.

Inga animaliska ingredienser
Många hudvårdsprodukter ingår glycerin och kollagen som tas från slakteriavfall. Det är oftast omöjligt att se i en ingrediensförteckning om det finns råvaror som tillverkats på det sättet. Om man bortser från den etiska aspekten så har huden i sig ingenting emot animaliska ingredienser. Men eftersom det finns bättre vegetabiliska alternativ, bland annat glycerin utvunnet ur rapsolja, ser vi ingen anledning att tillverka på djurens bekostnad. Vegetabiliska alternativ är dessutom säkra mot BSE (galna kosjukan). 

De enda animaliska ingredienser vi använder är Bivax och Honung. Inget annat. Honung används i till exempel Body Mask Honey och Aroma Bath Orange & Honey. Bivax används i till exempel Hand Cream, Lip Care, Face Balm, Baby Care, Face Protection, Blueberry Seed Mask, All Day Balm och Moulding Cream.

Inga genmodifierade råvaror
Vi använder enbart råvaror som inte är genförändrade.