ROSACEA

Vad är rosacea?

Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som inte beror på bakterier. Varför och hur sjukdomen uppkommer är däremot ännu oklart. Man misstänker att mekanismer som styr blodkärlens funktion i ansiktshuden på något sätt startar inflammationen.

Rosacea drabbar cirka 10% av den vuxna befolkningen. Sjukdomstillståndet är vanligast hos kvinnor mellan 30-40 år av nordisk härkomst.

Sjukdomen utvecklas stegvis och symptomen kan vara flera, i kombination eller var för sig. Vanligast är att man upplever hetta i huden, bestående rodnad, känslig hud och ytliga blodkärl. Även små röda kvisslor kan uppstå och varfyllda ojämnheter vilket ofta gör att rosacea ofta förväxlas med akne eller seborroisk dermatit. Skillnaden är att vid rosacea saknas pormaskar, som är vanliga vid akne.

Ett annat kännetecken är att rosacea utvecklas på ansiktets centrala delar, kinder, näsa, haka och panna medan akne kan vara spritt överallt.

Obehandlad rosacea kan leda till tillståndet rhynophyma, grov och klumpig näsa som följd av att talgkörteltillväxten ökar kraftigt.

Misstänker du att du har rosacea bör du kontakta hudläkare för att få diagnos. Om du då får mediciner (tetracykliner/antibiotika) mot detta så går det bra att kombinera med våra produkter.

Det här bör du undvika

Allt som ökar blodkärlsgenomströmningen till ansiktshuden kan provocera fram en försämring av din rosacea. Exempel på saker som ökar blodkärlsgenomströmningen är starkt kryddad mat, heta drycker, sol, värme, kyla, irriterande kemikalier (även ibland vanliga hudcremer), alkohol och stress. Mjölk, socker och vitt mjöl rekommenderas också att undvika.

Försämringsfaktorerna kan också helt saknas hos vissa patienter med rosacea. Dock bör man alltid vara försiktig med överdrivet solande, eftersom detta försämrar all rosacea.

Hudvård

Produkter från MARIA ÅKERBERG har ett milt och naturligt innehåll, vilket lämpar sig väl att använda om man har rosacea.

Glöm inte att rosacea är ett hudtillstånd och inte en hudtyp. Rosacea drabbar olika hudtyper och du bör därför alltid ta hänsyn till vilken hudtyp du har i grunden när du väljer hudvård.

Olive Cleansing är en rengöringscreme med Olivolja för torr, känslig och mogen hud.

Serum Antirouge verkar lugnande och stärkande på kärl.

Face Protection är en ansiktscreme som lindrar och dämpar rödflammig hud. Passar både torr och känslig hud.

I torr, bitande kyla är Face Balm att rekommendera för att skydda maximalt.

Vill du behandla med en ansiktsmask så är Face Mask Clearing att föredra.

Renande kuren, At Home Treatment Clearing, rekommenderas vid utbrott av rosacea.

Rådgivning

Produkter från MARIA ÅKERBERG innehåller endast naturliga råvaror som samarbetar med huden istället för att motverka den. De naturliga ingredienserna tas lätt upp av huden och påverkar underliggande vävnad. MARIA ÅKERBERG strävar efter att stärka huden på ett långsiktigt och naturligt sätt istället för att bara underlätta problemen för stunden.

Mer specifika råd kring vilka produkter du bör använda får du i samband med en hudvårdskonsultation som du bokar hos någon av våra återförsäljare. Återförsäljarna har utbildning i hudsjukdomar samt vårt koncept Deepskin Organics och kan därmed avgöra vilka av våra produkter som passar bäst för dig och din hud.

När ska man inte använda produkter från MARIA ÅKERBERG?

Om du är allergisk mot någon råvara som ingår.

Alla ansiktsprodukter från MARIA ÅKERBERG fungerar utmärkt att använda vid rosacea - förutom de mest aktiva produkterna (Face Lotion Supplement, Night Balm, Royal Facial Oil Supplement och Foaming Wash Clearing).

Det är mycket viktigt att du följer de råd som din hudterapeut ger dig för att uppnå bästa möjliga resultat. Hör av dig till din återförsäljare om du har frågor.

Dela detta inlägg
Arkiv
PIGMENTFLÄCKAR
Rådgivning för din hud