MÅ-GUIDEN FÖR NATURLIGT LOCKIGT HÅR

Så fixar du drömlockarna

Lockigt hår skiljer sig från rakt hår. För att lockarna ska vara definierade och spänstiga behövs en annorlunda hårvårdsrutin och specifika hårvårdsprodukter. Här tipsar vi om vanor och vad du men naturliga lockar bör använda.

Varför är håret lockigt?

Formen på hårsäcken som sitter i skalpen avgör hårets textur och form. Hårsäcken är rund hos de med rakt hår och oval hos de med lockigt hår. Ju plattare oval form på hårsäcken, desto mer skruvar sig håret.

Även vinkeln på hårsäcken spelar roll. En rak hårsäck (vertikalt i skalpen) ger rakt hår, medan en vinklad hårsäck i skalpen ger lockar. Lockigt hår har också fler svavelbindningar (disulfidbindningar). Tack vare hårets form kommer vissa delar i håret närmare varandra och då bildas dessa bindningar enklare.

Goda rutiner för lockigt hår

Det är vanligt att både vågigt och lockigt hår är skört, torrt och frissigt. Anledningen är för att den olja (talg) som hårbotten producerar har svårt att sprida sig ner till hårtopparna på grund av hårets lockiga struktur. Därför är det extra viktigt att dina hårvårdsrutiner är skonsamma, samtidigt som fukten i håret ska bevaras. 

1. Tvätta håret utan sulfater

Sulfater är ett samlingsnamn för tvättaktiva ämnen (tvålämnen) som löddrar. När de används på huden och håret kan det bli lite väl rent och framförallt uttorkande. Håret blir också flygigt, stort, burrigt och torrt. Välj något av våra Hair & Body Shampoo eller Shampoo, som alla är helt sulfatfria. 

2. Tvätta håret med ljummet vatten

Tvätta helst håret med ljummet vatten och avsluta gärna med kallt vatten. Varmt vatten torkar ut håret. Prova att successivt dra ner värmen. Ditt hår kommer att tacka dig! 

3. Borsta/kamma håret när det är blött

Ja du läser rätt! Lockigt hår som är torrt och sprött knäcks lätt av när det borstas. Borsta/kamma därför håret när det är blött för att minska friktion och friss. Borsta när du har balsam i håret. Hårborsten kan då reda ut trassel på ett mer skonsamt sätt. Dessutom får du med alla lösa hårstrån. 

4. Byt ut handduken mot en T-shirt

Prova att byta ut din frottéhandduk mot en T-shirt. Med hjälp av T-shirten kan du krama ut vätan ur håret. Du kan också använda T-shirten som en turban för att samla ihop håret.

Efter att du har tvättat och rett ut håret, gör så här:

1. Fördela vår saltvattenspray Hair Style Rough i hårbotten för ökad volym. Spraya även i längderna om du önskar mer framträdande lockar.

2. Fördela vårt balsamspray Hair Detangler i hela håret och extra i lockarna. Ta också en droppe Specials For Hair och fördela i lockarna. 

3. Krama in vår stylingcreme Moulding Cream Energy i hela håret. En ärtas storlek för axellångt, tunt hår. För kraftigare eller längre hår behövs mer produkt.

4. Krama in Hair Gel. Även här en ärtas storlek för axellångt, tunt hår. För kraftigare eller längre hår behövs mer produkt.

5. Om du vill föna ditt hår, gör det med ett diffuser-munstycke. Det lyfter och kramar om dina lockar samtidigt som den fönar. Håret trasslar sig inte och slits därmed mindre. Tänk dock på att värme sliter på håret. Använd någon av våra vårdande produkter innan du börjar föna. Om du inte har en diffuser kan du använda det vanliga munstycket samt ett durkslag (!). 

6. Sov med vårdande produkter. Passa på att mata håret med Hair Thearpy, Hair Mask och/eller hårolja innan du lägger dig.

Hårvårdsprodukter för lockigt hår

De bästa produkterna för lockigt hår är de som ger maximalt med fukt och näring utan att kladda eller tynga ner håret. Av naturliga skäl ska du undvika feta produkter om du har fint hår och använda tillräckligt näringsrika produkter om du har tjockare hår.

Dela detta inlägg
Etiketter
Arkiv
SJÄLVKONSERVERANDE SYSTEM
Hur funkar det?